題名 冬春期の温度がオクラの生育,収量および品質に及ぼす影響
Effects of air temperature on growth, fruit quality and quantity of Okra cultivation during winter and spring seasons.
著者 比屋根真一・河村太1)・高江洲賢文2)
沖縄県農試宮古支場,1)沖縄県農試病虫部,2)沖縄県農試名護支場
Shin-ichi HIYANE, Futoshi KAWAMURA and Yoshihumi TAKAESU
巻号 沖縄農業 第34巻2号(通巻47号) pp3-7 (2000年6月発行)
抄録  冬春期の温度がオクラの生育、収量及び品質に及ぼす影響を、は種日を変えて検討した。は種日の違いによる草丈および節数の経時的変化は、全ての区において対数式で近似された。落花率の経時的変化を検討すると、12月下旬までの落花率は低いものの、1〜3月の落花率はは種日に関係なく80%以上の高い値を示した。落花率の高い1〜3月における平均気温は約21℃以下であった。全収穫果に対するイボ果や曲がり果以外の数量の割合で表される商品化率と平均気温の間には統計的に有意な正の相関関係が認められた。このことから、商品化率6割以上を確保するには、生育期間中の温度管理を23℃以上確保することが必要であると推察された。
Summary
 Effect of winter and spring seasonal temperarureon quality and Okra were studied under four different seeding of winter and spring seasons in a green house of Okinawa Experimental Station Miyako branch, Hirara-shi (Miyako island), Okinawa Prefecture. Relationships between plant height or nodes and days of the Year From the number of the multiple days on January 1st, 1996 were approximated by the anti-numerical formula. In spite of seeding season, fallen flowers of Okra were recognized from January to March. Moreover, the season were less than about 21℃ of air temperature during 15 days. These results showed that more than 23℃ of mean tempreture were need grow a high quality and quantity of Okra.

←タイトル一覧に戻る